Tudor Iacob este Marketing Specialist la Conectoo, unul dintre principalii furnizori de e-mail marketing din România, blogger de online marketing, a fost voluntar ASER și când are ocazia vorbește despre e-mail marketing la diverse evenimente. Tudor are 24 de ani, abia a terminat Masterul de Management și comunicare în afaceri la SNSPA, însă este unul dintre acei tineri pasionați, cu aspirații înalte și însetați de cunoaștere.

Cum ai ajuns să lucrezi la Conectoo și de ce ai ales acest domeniu?

Totul a început în primul an de facultate. Am intrat într-un ONG studențesc (ASER) care mi-a oferit acces la foarte mulți oameni. Făceam rost de bilete la evenimentele din industrie și mergeam cam la orice avea legătură cu advertising & marketing. Se vedea că sunt gură-cască pe acolo și aveam același sacou la toate evenimentele, dar am reușit să cunosc oameni importanți din domeniu.

Apoi, în anul doi de facultate a apărut o propunere de la un alumnus ASER care voia să fac parte din echipa unui startup. Intenția era să punem pe picioare o agenție de email marketing. Aveam o mică idee despre asta, dar mai mult m-a atras ideea de startup. A urmat o perioadă plină de provocări, lecții învățate, dar și momente în care habar nu aveam ce să fac, iar după un an am decis să continui pe cont propriu. M-am apucat de creat campanii de email marketing, de scris un blog despre asta și ofeream suport legat de conținut, design și bune practici.

După un timp, mă cam plictiseam de unul singur și am vrut să descopăr mai mult acest domeniu. Așa am ales Conectoo, care era o companie cu clienți și provocări mai mari. După câteva întâlniri cu Bogdan Iordache, fondatorul companiei, mi-am dat seama că este locul în care vreau să-mi continui activitatea profesională. Motivul era simplu, oamenii de acolo mă făceau să nu vreau să fiu în altă parte.

Cum s-a desfășurat procesul de recrutare?

La Conectoo a fost ceva diferit. Tot procesul a durat aproximativ 6 luni, timp în care am avut câteva întâlniri cu fondatorul Conectoo și am vorbit despre viziunea companiei, activitatea lor și planurile de dezvoltare. Au fost discuții la obiect după care am decis împreună să vin la birou și să începem colaborarea.

Ce înseamnă email marketing?

Email marketing-ul este un instrument care îți permite să trimiți email-uri către baza ta de date de abonați. Este un element cheie in mixul de marketing din mai multe motive. În primul rând, se află undeva la jumătatatea drumului dintre prospecții tăi în faza de străini și abonații tăi în faza de clienți mulțumiți. Practic, tranziția asta o poți face cu ajutorul email-ului, procesul fiind de lungă durată, exact ca într-o relație.

În al doilea rând, dacă este făcut bine, este un instrument care oferă rezultate foarte bune pentru banii investiți. Partea analitică este foarte bine dezvoltată, iar din 1980 de la inventarea email-ului și până astăzi s-a dovedit a fi un instrument nemuritor.

Ce pregătire și experiență sunt necesare pentru un post asemănător?

Email marketing-ul este o nișă cu potențial mare de dezvoltare la noi în țară. Te poți pregăti atât la nivel tehnic, pe partea de infrastructură și deliverability, cât și la nivel de marketing, pe partea de bune practici, testare, creare de conținut. Aș spune că trebuie să treci prin cel puțin 2 ani de marketing ca să înțelegi piața, dar în acest domeniu se pune accent foarte mult și pe înțelegerea trendurilor. Anul trecut de exemplu, 49% dintre email-uri erau deschise de pe device-uri mobile, ceea ce îți schimbă strategia, iar clienții de email (Gmail, Yahoo!, Outlook, etc.) au reguli uneori diferite de afișare a unui newsletter, ceea ce te obligă să fii la curent cu orice modificare.

Care sunt responsabilitățile și atribuțiile tale ca Marketing Specialist într-o companie care dezvoltă o aplicație de email marketing?

Cu timpul mi-am dat seama că titlul funcției nu contează, important este să faci lucrurile care te provoacă și să execuți. Efectiv, să faci chestii care aduc rezultate. La Conectoo mă ocup de întreg ciclu de viață al unui client, de la atragerea lui pe site, conversia de la utilizator free în utilizator plătit, până la loializarea acestuia. Asta presupune vânzări, inbound marketing (seo, social networks, creare de conținut pe blog, newsletter), implicare în dezvoltarea aplicației, suport la clienți și participarea la evenimentele din industrie.

Care sunt elementele esențiale pe care trebuie să le conțină un newsletter de succes?

În primul rând, nu poți avea un newsletter de succes fără o bază de date creată prin permisiune (formular de abonare).

Apoi, este vorba de relevanță. Trebuie să oferi în newsletter (design, conținut, beneficiu) ceea ce își dorește abonatul tău. O personalizare în profunzime va aduce tot timpul rezultate mai bune.

Un alt element important este testarea. Majoritatea aplicațiilor de email marketing oferă indicatori despre rata de deschidere, de click, de dezabonări și multe altele, așa că partea analitică te ajută să descoperi într-un timp foarte scurt ce a funcționat și ce nu (frecvență, linie de subiect, oră de trimitere, call-to-action, etc.).

Cum facem să nu ne pierdem abonații?

Fluctuația numărului de abonați este legată de relevanța newsletter-ului. Atât timp cât oferim conținutul potrivit, la momentul potrivit, abonații vor găsi în newsletter un beneficiu pe termen lung. Chiar am făcut recent o listă de recomandări pe blogul Conectoo.

Care este cea mai bună campanie de email marketing, din punctul tău de vedere?

Pentru mine, o campanie bună de email marketing este una care aduce rezultate. Vânzări, vizite pe site, orice este bun atât timp cât îndeplinește obiectivele newsletterului. Ca exemplu, sunt fan al email-urilor trimise de Buffer, nu cred că ratez unul. Asta pentru că au un conținut care mă ajută în activitatea mea, notificări utile și o formă de suport directă și prietenoasă.

Ce este Saas și la ce ajută?

Software as a Service (SaaS), este modalitatea de livrare pe piață a unui software. La Conectoo avem o variantă foarte eficientă de livrare a aplicației către clienți și anume un abonament lunar. Durata minimă de utilizare este de aproximativ 12 luni, ceea ce te ajută să creezi o legătură pe termen lung cu clienții tăi și în același timp să interacționezi constant cu aceștia.

Ce aduce nou în email marketing anul 2014?

În 2013 am văzut o tendință de a compara email marketing-ul cu Facebook. Cred (sper) că din cauza noilor schimbări Facebook, în 2014 va fi mai evident controlul pe care îl obții cu email marketing-ul pentru bugetul investit și ROI-ul. O altă tendință clară este orientarea spre adaptarea email-urilor la device-uri mobile.

Ce îți place cel mai mult la job-ul tău?

Lucrăm la un produs care trebuie mereu optimizat și mă implică direct în rezultatele companiei. E o provocare pe care trebuie să o alimentez mereu cu lucruri noi și asta mă ajută să învăț. Pentru moment este ceea ce am nevoie.

Care sunt lucrurile dificile pe care trebuie să le faci la job-ul tău?

E dificil să mă uit în ochii clientului și să-l cred pe cuvânt că are o bază de date ok. Orice listă cu abonați „nesiguri” ne poate strica reputația infrastructurii, așadar este important să fac o selecție eficientă.

Cum arată o zi obișnuită la muncă?

Mă împart între trimis email-uri, feed-ul cu articole de pe blog-uri de specialitate, întâlniri, creare de conținut pe blogul Conectoo, telefoane și discuții cu echipa.

Ce aptitudini sunt necesare pentru ca o persoană să lucreze în acest domeniu?

O nișă precum email marketing-ul îți poate oferi dureri de cap (fiind o piață relativ mică), dar îți aduce și beneficii (fiind puțini oameni specializați). Trebuie să fii curios și dispus să fii profesionist.

După ce ai absolvit facultatea, ai simțit nevoia să urmezi și alte cursuri sau training-uri?

Am început chiar din primul an de facultate să merg la evenimente și training-uri relevante din domeniu. Găseam din plin astfel de oportunități, era păcat să nu profit de ele. Facultatea e doar o bază, de cele mai multe ori rudimentară. Ca să îți faci o idee despre marketing este nevoie să ieși din bancă, să observi oameni, trenduri și comportamente.

Ce recomandări ai pentru tinerii aspiranți la un job de specialist în email marketing?

Doar două: să cunoască oamenii specializați din această nișă și să citească. Să știi ce se întâmplă într-un domeniu te poate ajuta de multe ori să cunoști oamenii care contează. Apoi se găsește mai ușor contextul favorabil pentru un job.

 

Un material realizat în exclusivitate pentru eJobs de Iulia Farauanu, Institutul de Marketing. 

 [pb_builder]

Knowledge sharing is caring.