Cheia eficienței echipelor – oamenii potriviți pe pozițiile potrivite!
De ce Big Five?
În actuala realitate în care rolurile profesionale sunt din ce în ce mai complexe, în care globalizarea și permanenta schimbare reprezintă norma, capacitatea de a răspunde fluid la nevoi în schimbare ale mediului profesional, la grupuri diverse capătă o importanță majoră. Relaţia dintre personalitate şi performanţă a redevenit o temă predilectă pentru cercetările din domeniul psihologiei organizaţionale odată cu popularizarea modelului Big Five, o teorie modernă asupra personalităţii umane.
Cele cinci mari trăsături de personalitate, evaluate prin testul Big Five sunt: Energia (extraversiunea), Amiabilitatea (agreabilitatea), Conștiinciozitatea, Stabilitatea emotională ( nevrotismul) și Deschiderea mentală (deschiderea spre experiențe). Ponderea diferită a acestor factori determină în cazul fiecărui om personalitatea.
Descrierea scalelor Big Five
Energia (extraversiunea) corespunde tendinței de a înfrunta cu avânt și vitalitate circumstanțele vieții, concentrarea pe aspecte de natură interpersonală, afirmarea cu hotărâre a puctului de vedere propriu. Opusul acestei tendințe corespunde înclinației spre retragere, închidere în propria persoană, inhibare și lipsa activismului.
Amiabilitatea (agreabilitatea), adică lipsa ostilității, este tendința de compasiune și de cooperare, comparativ cu suspiciunea și anatagonismul față de ceilalți.
Conștiinciozitatea este tendința de a fi organizat și responsabil, de a te putea auto-disciplina, de a dori să achiziționezi cât mai multe și de a prefera lucrurile planificate în detrimentul celor spontane.
Deschiderea spre experiență se referă la aprecierea artei, emoțiilor, aventurii, ideilor neobișnuite, curiozitate și varietatea experienței. Deschiderea reflectă gradul de curiozitate intelectuală, creativitatea și preferința persoanei pentru nou. De asemenea, descrie măsura în care individul este imaginativ sau independent și preferă o varietate de activități, comparativ cu activitățile de rutină.
Stabilitatea emotională ( nevrotismul) este tendința de a simți emoții negative cu ușurință, ca de exemplu furie, anxietate, depresie și vulnerabilitate. Neuroticismul se referă de asemenea la gradul de stabilitate emoțională și control al impulsurilor.
Big Five si succesul profesional
Este evident că Big Five-ul joacă un rol major în contextul succesului profesional. Care dintre factori sunt exact responsabili pentru succesul profesional depinde în mare parte de aria de activitate profesională. Spre exemplu, factorul Conștiinciozitate este considerat important pentru succesul profesional în multe roluri deoarece sârguința și seriozitatea sunt importante în reușită, în general.
Cu toate aceste, în contrast, scoruri înalte pentru Agreabilitate nu sunt necesare pentru toate rolurile. Pentru manageri, un nivel înalt de Agreabilitate poate fi un obstacol. Pe de altă parte, pentru angajații din profesii sociale este deseori o cerință să fie cooperativi, înțelegători, compătimitori, empatici, dispuși să ajute și filantropi.
Persoanele care arată valori înalte la dimensiunea Deschidere spre Experiențe se disting prin imaginație activă, interes artistic, încântate de a experimenta și cu o tendința de a fi neconvenționali. Aceste caracteristici sunt în mod frecvent folositoare în profesii artistice sau științifice. Beneficiul profesional poate fi prezis fiabil mai ales în privința subcategoriei Curiozitate. Acele persoane care sunt dornice să învețe și cărora le place să acumuleze noi cunoștințe se pot baza pe o rețea vastă și un bagaj bogat de cunoștințe pentru a le folosi în interes profesional. Pentru grupurile profesionale precum piloți, doctori și pentru manageri, scorurile ridicate pe dimensiunea Stabilitate emoțională sunt de obicei importante să poate gestiona cu ușurință stresul. Scorurile înalte la dimensiune Energie sunt necesare în special in organizatiile de marketing sau vânzări de succes pentru că persoanele extraverte îi pot motiva pe ceilalți, sunt sociabili, activi și optimiști.
Administrarea chestionarului
BFA se scorează și administrează online, conținând 175 de adjective care corelează strâns cu cele cinci dimensiuni principale și cele zece subdimensiuni ale inventarului de personalitate Big Five. (Durată: 20-25 de minute, link și instrucțiuni de completare pe email).
Interpretarea profilului
Prezentarea principalelor aspecte ale profilului obținut, coroborarea cu insight-urile extrase din discuția în profunzime și formularea de recomandări pentru posibili pași următori. Este încurajată discuția deschisă, bazată pe explorare și feed-back. Toate acestea, desigur, într-un cadru de siguranță și confidențialitate. ( Durată: apx.50 de minute, discuție moderată de psiholog, Zoom).
*La cerere, parte dintr-un contract separat, se pot organiza până la 10 ședințe de consiliere psihologică în care se poate lucra pe obiective specifice identificate în evaluare.
Aveți nevoie de suport? Aflați mai multe informații!
Despre Camelia Purdilă
- Psihoterapeut integrativ de orientare psihodinamică în supervizare și psiholog clinician autonom, absolventă a Facultății de Psihologie, formare în psihoterapie integrativă, peste 450 de ore de formare în psihoterapie metoda analiză tranzacțională, peste 400 de ore de terapie personală individuală în abordările: analiză tranzacțională, rogersiană, cognitiv-comportamentală.
- Supervizare în psihoterapie integrativă
- Master în psihanaliză.
- Un prim parcurs de carieră însumând peste 15 de ani de experiență în companii multinaționale, activând pe diverse piețe (FMCG, telecom și servicii bancare), deținând diverse roluri de la planificare de vânzări, marketingul canalului de vânzare și comunicare de marketing si de brand, după absolvirea Facultății de Cibernetică și Informatică Economică
- Pasionată de artă și de marketing ca artă a construirii interacțiunilor cu oamenii.