Mihai Oprea este Marketing Manager for SMEs la Groupama, iar in acest interviu ne prezinta parcursul sau de la departamentul juridic la cel de marketing si cum experienta intr-o companie poate conta mai mult decat o specializare in domeniul in care lucrezi.

Care au fost pasii pe care i-ati facut in companie pentru a ajunge in aceasta functie?

Am fost promovat in interiorul companiei, adica am inceput in Groupama Asigurari acum mai bine de 5 ani pe o pozitie care nu avea nicio legatura cu marketingul. Am fost angajat pentru pozitia de consilier juridic, pentru ca eu sunt jurist de formatie, am terminat Facultatea de Drept, apoi am ocupat functiile de analist de business, analist de proiecte si acum aproape 4 ani mi s-a oferit oportunitatea sa devin coordonatorul a ceea ce reprezenta atunci departamentul de marketing, care era structurat diferit. A fost o conjunctura de factori favorabili, in sensul ca a contat mai mult faptul ca aveam experienta in companie si colaborasem cu oamenii relevanti, decat a contat pregatirea mea formala in marketing. Pregatirea mea in acest domeniu am suplinit-o pe parcurs prin training-uri punctuale care acopereau nevoile mele de cunoastere la momentul respectiv, iar in urma cu un an am simtit nevoia sa inteleg cum pot sa potrivesc toate informatiile acumulate in tot puzzle-ul numit marketing asa ca am inceput cursurile Chartered Institute of Marketing.

La un moment dat a avut loc o reasezare in departament, astfel, in momentul de fata coordonez Departamentul de marketing persoane juridice, care face parte dintr-o structura mai mare, numita Divizia de marketing si comunicare. Sunt si alti actori de marketing in companie in afara de mine. In acest moment coordonez o echipa formata din 3 oameni.

Cum s-a desfasurat interviul pentru pozitia de Marketing Manager?

Am fost propus pentru aceasta pozitie si am sustinut un interviu deschis sub forma unei discutii ce a durat cateva ore bune cu CEO-ul si cu directorii executivi. Interviul a fost unul dintre cele mai grele pe care le-am avut vreodata! Ma puteam baza pe experienta mea in companie si pe ceea ce stiam despre proiectele importante si actiunile pe care intentionam sa le derulez. Cred ca prezenta de spirit si atitudinea m-au ajutat atunci mult mai mult decat pregatirea mea formala.

A fost o discutie aprofundata cu membrii biroului executiv, in care am fost intrebat despre experienta mea in companie, proiectele in care am fost implicat si succesele obtinute. Acestia mi-au pus in fata provocarile pe care as putea sa le intalnesc in calitate de Marketing Manager si m-au intrebat cum as proceda in diverse situatii, cum imi propun sa rezolv anumite proiecte, iar la momentul respectiv se adunasera multe proiecte care trebuiau implementate.

Cum ati reusit sa finalizati proiectele preluate in pozitia de Marketing Manager fara sa aveti experienta sau studii in acest domeniu la acel moment?

Am preluat o echipa formata din specialisti cu experienta in marketing. Acestia m-au ajutat foarte mult sa ma acomodez din mers cu toate proiectele si cu actiunile care trebuiau realizate. Am invatat si invat in continuare foarte mult de la ei si ma bazez pe experienta lor, dar in acelasi timp am inceput si un program personal de pregatire formala, prin cursuri specializate si informala, prin documentare proprie.

Care sunt responsabilitatile & atributiile pe care le aveti ca Marketing Manager for SMEs la Groupama?

Eu ma ocup de coordonarea intregului circuit de comunicare cu clientul si de canalele de comunicare pe partea de asigurari, persoane juridice. Avem un portofoliu divers de clienti, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, si consideram ca activitatile de comunicare trebuie sa fie separate la fel cum sunt produsele. In cadrul Departamentului de marketing persoane juridice coordonez tot ce tine de relatia cu clientii, canalele de vanzare si partea de comunicare si produs.

Exista un specific al marketingului practicat in asigurari?

Marketingul in asigurari nu presupune neaparat cunostinte tehnice de asigurari, pentru ca ele se invata pe parcurs. Cred ca trebuie o intelegere a activitatii in general, a proceselor, a prioritatilor unei companii si care sunt obiectivele. De asemenea, people managementul este foarte important. Acesta presupune dezvoltarea abilitatilor si a competentelor necesare pentru a lucra in echipa, pentru a gasi oameni potriviti pentru posturi potrivite si pentru a le defini si urmari corect obiectivele. Totodata, este important sa reusesti sa le insufli acestora entuziasmul pentru sarcini noi, care de obicei vin pe langa sarcinile existente, si sa-i ajuti sa gaseasca motivatia necesara pentru a continua chiar daca sunt tot felul de obstacole, din cauza resurselor limitate si a proiectelor care se schimba. Pentru a fi om de marketing consider necesare aceste doua abilitati: intelegerea businessului unei companii si capacitatea de a lucra cu oamenii. Nu se poate face marketing  fara oameni potriviti!

Marketingul in asigurari nu este foarte diferit de marketingul din serviciile financiare in general. Lucram foarte mult cu datele clientilor, cu date financiare. Conteaza foarte mult cum reusesti sa traduci diverse concepte din teorie in practica.

Cum reusiti dumneavoastra, ca om de marketing sa va asigurati ca promisunile sunt livrate corect?

E foarte important sa pornesti cu niste obiective clare, atat la nivel de angajat ca parte a unei echipe, cat si la nivel de plan de actiune al unui proiect. Chiar daca suna ca un exercitiu foarte teoretic, din multe experiente mi-am dat seama ca un proiect care merge in directia gresita, care intarzie sau o campanie care nu e lansata la timp isi pot avea cauza in obiective care nu au fost definite clar de la inceput. Acest lucru faciliteaza evitarea unor multitudini de neintelegeri ulterioare si utilizarea tuturor resurselor companiei la capacitatea lor maxima.

Un material realizat in exclusivitate pentru pentru eJobs de Georgiana Ene, Institutul de Marketing. 

[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.