Explozia cananelor, a  tehnicilor si instrumentelor de marketing digital pune o multime de probleme  de planificare si management.  Cei care se ocupa de marketing  trebuie sa planifice, sa prevada  si sa asigure tot mai multe resurse – umane si financiare – dar si sa acopere  tot mai  multe canele si arii de comunicare.  Dave Chaffey  grupeaza toate aceste instrumente si canale dupa sase functii principale: cautari online , relatii publice, parteneriate, publicitate, marketing prin email si marketing viral.

  1. SEARCH MARKETING

Cautarea pe internet a devenit un canal principal prin care clientii ajung  la companiile sau produsele care-I  intereseaza iar majoritatea nici nu trec  de prima pagina a motoarelor de cautare cand au nevoie de ceva.  Companiile care apar primele in topul cautarilor sunt considerate de multi cele mai bune din domeniul lor chiar daca perfomanta lor nu are legatura cu vizibilitatea. Dupa studii recente,  aproximativ  36% sunt convinsi de acest  lucru. Planificarea de marketing trebuie sa  includa activitati care asigure companiei vizibilitate, atat in cautari organice prin strategii de optimizare (  SEO – search engine optimization)  dar si  prin suport platit.

  1. RELATII PUBLICE

Online-ul ofera noi canale si oportunitati  pentru  strategia de relatii publice, mai ales prin media sociala.  Blogurile, de pilda,  pot fi prima modalitate de a transmite sau a  face auzita vocea sau parerile din cadrul companiei  catre diversele segmente de public tinta. S-au creat numeroase portaluri sau servicii care transmit communicate de presa  atat pentru jurnalisti cat si pentru publicul larg.   Un cabinet veterinar, de exemplu   poate folosi in primul rand blogul propriu pentru a transmite noutati  despre vaccinuri si tratamente sau  sfaturi de sezon potentialilor clienti. Daca informatia este preluata sau dezvoltata ulterior si de jurnalisti intr-o rubrica specializata, cu atat mai bine.

  1. PARTENERIATE

Parteneriatele pot include atat asocieri in vederea promovarii sau vizibilitatii cat si acorduri sau contracte care sa sprijine direct vanzarile de la co-branding si  schimb de linkuri pana la marketing afiliat sau agregatori online cum ar fi site-urile care ofera comparatii de pret.

  1. PUBLICITATE ONLINE

Publicitatea platita, ramane un canal important pentru a comunica si repeta suficient un mesaj , fie sub forma de bannere clasice sau formate mai spectaculoase care au avantajul vizibilitatii dar pot fi considerate prea agresive de anumite segmente de public.

  1. MARKETING PRIN EMAIL

Desi concureaza tot mai mult celelalte canale digitale,  marketingul  prin email  bine facut ramane unul dintre cele mai eficiente elemente ale mixului de comunicare online.  Principalele avantaje sunt legate de costurile  semnificativ mai reduse  in comparatie  cu marketingul direct clasic,  faptul ca permite o personalizare ridicata, creearea de valoare adaugata prin sustinerea unor obiective de fidelizare sau suport clienti dar si  feedback-ul imediat legat de eficienta si performata: rata de deschidere a mesajelor, rata de click pe tipuri de mesaje sau subiecte, rata de raspuns, conversii, vanzari.

  1. MARKETING VIRAL

Marketingul viral include  orice tip ce continut care are potential de a fi distribuit si dat mai departe.  Ca sa aiba potential “viral”, un material trebuie sa fie ori util ori amuzant si  sustinut in acelasi timp de detaliile tehnice corespunzatoare:  butoane de trimitere prin email sau distributie  in media sociala. Oricat  de mult si-ar dori companiile mesaje virale, care sa le ajute sa castige fara mari investitii atentia si simpatia fanilor, nu orice continut se preteaza la asta si nici nu genereaza in mod necesar vanzari.

Combinarea sau utilizarea unui mix de canale  variaza  in functie de companie, produse sau servicii, contextul sau obiectivele campaniei.  Important este sa ne asiguram ca am analizat si inventariat toate oportunitatile sau am gasit altele noi. Toate aceste canale functioneaza cel mai bine impreuna,  integrat iar granitele dintre acestea sunt tot mai fluide.

Marketingul digital vine cu provocari la nivelul intregii organizatii si le obliga  sa-si redefineasca obiectivele si strategia dar si sa se asigure ca au resursele si capabilitatile de a pune cu adevarat in practica aceste schimbari.  In acelasi timp, marketerii, trebuie sa asigure integrarea eficienta a noilor canale si instrumente online cu cele traditionale ofline.

Un  material redactat in exclusivitate pentru Ejobs de  Institutul de Marketing.

 Institutul de Marketing ofera  cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificari profesionale in marketing, marketing digital si comunicare. Mai multe detalii despre cursuri si certificari gasiti la www.institutuldemarketing.ro.[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.