Ce înseamnă inovație de marketing în servicii financiare și, mai ales, pentru un lider și pionier în industria asigurărilor de viață din România? Aflați mai multe de la Alexandra Popescu- Zorica , Head of Innovation la NN România, care a coordonat in ultimii 4 ani numeroase inițiative și proiecte alături de stakeholderi interni și parteneri externi.  NN România a fost printre primele țări din grup care a început să dezvolte proiecte de inovație folosind metodologii consacrate cum ar fi design thinking sau lean startup.

În prezent, Alexandra studiază alături de Oxford College of Marketing, în cel mai avansat training certificat Chartered Institute of Marketing (CIM), Marketing Leadership Programme.

Ce înseamnă inovaţie în industria în care activaţi? Ce fel de inovaţii fac diferenţa în asigurări şi servicii financiare? De produs? De proces? Este loc de inovaţii de paradigmă?

De multe ori, când spunem inovație ne gândim la ceva nou, despre care nu am mai auzit până în prezent, ceva care să ne uimească. Însa, de-a lungul celor patru ani în care am dezvoltat diferite inițiative de inovație, am descoperit că aceasta înseamnă pași mici, înseamnă să faci un lucru mai bine, să înțelegi o problemă mai profund sau sa accepți că anumite probleme pur și simplu nu le poți rezolva.

Indiferent de industria în care ne-am afla, inovația înseamnă să rezolvăm probleme reale cu care se confruntă clienții noștri. Acesta a fost primul lucru pe care ne-am concentrat la NN și anume să înțelegem tot mai bine și să definim corect problemele clienților noștri. Și abia apoi să construim soluții. Iar aceste soluții se pot traduce în produse noi, servicii noi, modul în care interacționăm și acordăm suport clienților, canale de distribuție sau parteneriate. Echipa noastră a fost de multe ori o portavoce a clienților. Când te duci într-o zonă de explorare a problemei nu știi ce îți vor spune clienții. Rolul tău este să asculți activ și apoi să traduci business-ului aceste dorințe. Am testat de toate în echipa de inovație: produse, servicii, noi canale de distribuție, procese. Unele inițiative au ajuns în business, altele au fost invalidate, iar altele își așteaptă rândul.

Inovația de paradigmă sau inovația de model de business este visul oricărei echipe de inovație. Însă dacă te concentrezi doar pe inovație de paradigmă acest lucru poate deveni un factor care blochează inovația în pași mici. Este greu să schimbi paradigma unei industrii și nu ar trebui să fie singurul obiectiv al inovației. În echipa noastră proiectele ating mai multe orizonturi de inovație, printre care și inovația disruptiva. Mare parte însă din obiectivele noastre sunt concentrate pe orizonturile 1 și 2, adică cu potențial de implementare în business de maxim 3 – 4 ani de zile. Sunt startup-uri, în special în Statele Unite care încearcă să schimbe paradigma industriei de asigurări. Le urmărim cu atenție pentru că vrem să învățăm de la ele. Și dacă tot am menționat startup-uri, este important de precizat faptul că echipa noastră caută în mod activ startup-uri și inițiative antreprenoriale locale cu care să dezvolte parteneriate ce se traduc în produse, servicii sau experiențe noi pentru cliențîi noștri.

Citiți interviul integral pe marketingfocus.ro.

Knowledge sharing is caring.