Absolvent de Politehnica, Antonio Marinescu a ajuns  unul dintre directorii de marketing cu performante de invidiat in industria de farma, cu peste optsprezece ani de experienta in domeniu. Si-a dobandit pozitia si rezultatele prin munca, ambitie si perseverenta, de la simplu agent la director de vanzari si ulterior, lider al intregului departament de marketing intr-o industrie extrem de specializata si competitivaO munca sustinuta dar cu satisfactii pe masura: „In toti cei zece  ani de cand sunt marketer nu m-am plictisit nici macar o zi” – spune Antonio Marinescu.

Cum ati ajuns in pozitia de Marketing Manager? Ati aplicat o strategie pentru a gasi acest job?

N-a fost ceva „harazit” in stele sa ajung in domeniul marketingului. Initial am pornit cu

domeniul vanzarilor, ca toti inginerii din generatia mea (se stie ca inginerii pot aplica pentru orice fel de job, ne potrivim oriunde J ). Am descoperit ca am suficiente atu-uri pentru meseria de vanzator si am crescut in decursul timpului de la simplu agent pana la director de vanzari. Dupa care, acum zece  ani, in cadrul companiei in care lucram ( Hipocrate 2000, stramosul Omega Pharma Romania ), a fost o conjuctura in cadrul careia am hotarat sa-mi asum rolul de marketer in companie.Nu-mi pare deloc rau ca am luat acea decizie, mi-am folosit abilitatile de vanzator si am dobandit altele ( din experienta si prin studiu ) pentru a deveni un bun marketer, mai mult, nu m-am plafonat deloc. A fost o decizie mai mult decat corecta, in momentul asta nu m-as mai vedea in alta piata.  As trece tot la experiente de viata si faptul ca am hotarat de comun acord cu cei de la Omega, sa parasesc organizatia din Romania. N-a fost foarte usor, intr-adevar, In demersul acesta n-am fost singur, langa mine se afla Directorul General si Directorul Comercial, cu care fac echipa din 2001, si care au stat la baza dezvoltarii fostei Hipocrate 2000.

Care sunt responsabilitatile pe care le aveati ca Marketing Manager ?

Coordonarea echipei de marketing, impreuna cu care implementam strategiile de marketing, ce includ campaniile media ( printre canale, online-ul este un pariu pentru anul acesta, multe din brandurile importante sunt potrivite pentru acest canal ).

De asemenea, din experienta am invatat ca marketingul trebuie sa fie foarte implicat in vanzari, pentru obtinerea rezultatelor asteptate ; prin urmare supervizam si activitatea echipei din teritoriu, pe langa regionalii de vanzari. Din mixul de responsabilitati as mai mentiona stabilirea gamelor noi de produse ( esentiale pentru cresterea business-ului ), comunicarea interdepartamentala, studiile de piata, etc.

Ce calitati ar trebui sa aiba un candidat pentru acest rol?

Cred ca persoana potrivita ar trebui sa intruneasca multe calitati, de mentionat ar fi motivatia, deschiderea catre informatii si oameni, interactivitatea, intelegerea business-ului si pietei. Am facut de multe ori paralela intre noi si arhitecti, in ambele meserii trebuie sa existe un mix stiinta si arta, de real, esential pentru studiul bugetului, raportarilor, ROI, etc  si uman.  Acesta se aplica mai ales in zonele cu subiectivism pronuntat, referitor la pozitionarea produselor si comunicare.

Ce pregatire si experienta sunt necesare, in general pentru un post similar?

Cred ca trebuie sa existe o baza solida de cunostinte si multa experienta. Mixul format din cele doua pot duce la succes, dar cred ca primordiala este experienta dobandita in decursul anilor. Din pacate, eu nu am pregatire „oficiala” in domeniul marketingului, cunostintele le-am dobandit fiind un autodidact de profesie; in schimb experienta de viata si profesionala m-au ajutat sa am rezultate multiple in profesie.

Sigur ca, daca as putea sa dau timpul inapoi, as urma cursul firesc al lucrurilor, incepand cu o facultate de profil. Oricum, ma gandesc ca din acesta toamna sa ma inscriu la cursurile profesionale  CIM.

Care sunt provocarile cu care v-ati confruntat de-a lungul carierei?

Au fost multiple, avand in vedere ca si postul este unul complex, dar as mentiona repozitionarea intregului portofoliu Hipocrate in 2004, supervizarile echipelor de vanzari din punctul de vedere al  marketingului, primele lansari  TV in 2009, pozitionarea si crearea inhouse a campaniei de comunicare Nailexpert, mentinerea star brandurilor in top3 ( Vitamax, Eurovita, Ascovit, XLS, Cryopharma, Nailexpert, etc), mentinerea Omega Pharma Romania in top10 companii OTC pharma, etc.

Care a fost cea mai dificila proba pe care ati trecut-o ca sa obtineti un job?

Dupa cum am spus, trecerea din sectorul vanzarilor la marketing a fost atat un lucru asumat, cat si din prisma faptului ca am realizat empatia cu job-ul.Nu a fost nimic dificil din acest punct de vedere, greul a inceput dupa decizie…

Care a fost cel mai dificil lucru pe care a trebuit sa il faceti la job?

E amuzant acum cand ma gandesc, dar a fost foarte dificil sa-mi conving colegii din Hipocrate in 2004, ca marketingul este mai mult decat schimbarea design-ului ambalajelor.

Care sunt aptitudinile / calitatile pe care un om de marketing foarte bun trebuie sa le aiba? Ce anume cautati / va uitati la atunci cand recrutati personal pentru echipa dumneavoastra?

Persoana respectiva trebuie sa intruneasca clar cateva aptitudini : sa fie om de echipa, foarte deschisa catre informatii si colegi, sa aiba experienta, sa inteleaga business ( functie de nivelul postului ), sa fie motivata, sa aiba initiativa si intuitie.Daca are cunostinte si despre industrie este un plus, dar nu este un „must”.

Care au fost cele mai frecvente probleme pe care le-ati intalnit ca om de marketing? De ce natura? Probleme de resurse, solutii dificile de marketing, bariere organizationale, probleme de resurse umane? 

Poate parea surprinzator, dar nu as mentiona in primul rand problemele de buget, ci pe cele de mentalitate.Avand in vedere ca marketingul este un departament cu implicatii majore in vanzari, financiar, productie, regulatory, am constatat in decursul timpului ca lucrul cu oamenii este cel mai complicat, dar si cel mai frumos. Am constatat  ca daca „se aliniaza planetele” si ideea de business este acceptata si imbratisata de catre toti, toate celelalte probleme dispar, prin urmare rezultatul nu se lasa asteptat.

Ce va place cel mai mult la munca dumneavoastra?

Credeti-ma ca in toti cei 10 ani de cand sunt marketer nu m-am plictisit nici macar o zi. Eu nu am stiut ce este rutina, in fiecare zi am avut ceva de comunicat, invatat, produs, dezvoltat, lansat, supervizat, interactionat,  etc. Prin urmare, ma simt un mare norocos ca pot sa lucrez in domeniul acesta atat de vast.

Cum arata o zi din viata dumneavoastra?

O sa trec cateva notite din programul pe care il aveam la Omega, este inca viu in memorie. De obicei ma trezeam la 6, iar de la 7 la 8 am o ora de sport ( incerc sa fac asta zilnic, nu-mi iese totdeauna J ). Serviciul incepea la 9.30, neaparat cu stiri online din pharma si cappuccino.

Aproape zilnic aveam brief cu fetele din departament referitor la ceea ce este de facut in ziua respectiva versus planul saptamanal si cu managerii de vanzari referitor la rapoartele zilnice de la echipa de vanzari, vanzari la distribuitori versus bugetat, etc. Ar mai fi discutii, dar nu zilnice, cu dept financiar, productie si regulatory referitoare la eficienta campaniilor sau lansarea de noi game. De asemenea, importante sunt discutiile si cu agentia de creatie si cea de media, in cazul campaniilor tv, online, etc.

Nu aveam un program constant, dar de obicei plecam dupa ce departamentele incheiau activitatea.Mi s-a spus ca sunt workoholic, dar prefer sa ma vad mai degraba foarte implicat in business. O data pe saptamana plecam musai la 5.00 pm, imi duceam fetita la antrenamentul de tenis de la 6. Sunt pasionat de tenis, asa ca incerc sa merg la meciuri martea  si vinerea  de la 7.30 pm, lucrul asta s-a pastrat si in momentul actual.

Cum ati reusit sa va acomodati cu trecerea de la un job full-time la freelancing? 

Dupa cum am spus, am parasit de ceva vreme Omega si recunosc ca prima perioada a fost destul de dificila. Nu este simplu sa parasesti compania pe care ai creat-o si dezvoltat-o.Dar cel mai dureros a fost despartirea de oameni, cu unii din ei ma stiu de treisprezece ani. Am privit totusi “ partea plina a paharului” si am folosit aceasta ultima perioada ca si o vacanta prelungita.Pot sa spun ca mi-a iesit, tot ceea ce nu reuseam sa realizez cat am fost manager la Omega am indeplinit acum : vacanta prelungita in Lefkada, sporturi extreme ( kite si bicicleta ), tenis ( turnee de “oldies” ), carti, copil, filme, etc.

De asemenea, in acest moment ma simt destul de bine in pozitia de consultant pe problemele de marketing si strategie pentru doua companii tot din domeniul farma.Nu sunt companii mari, dar sunt inimoase si cu suficiente atuuri ca sa poata creste in aceasta piata competitiva. Mai mult, am in derulare un proiect de online care mi-este foarte drag.

Care sunt obiectivele profesionale pe care vreti sa le atingeti in urmatoarea perioada?

Ma vad tot Manager de Marketing, intr-o companie mare sau medie, domeniul favorit fiind farma. Am suficiente aptitudini si cunostinte si pentru domeniul FMCG, deci as putea sa ma indrept si in acesta directie.

 

Un material redactat in exclusivitate pentru eJobs de Georgiana Ene,  Institutul de Marketing.[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.