Economia  si tehnologia se schimba, iar marketingul trebuie sa evolueze odata cu ele. Brandurile devin tot mai mult platforme de colaborare si mai putin asset-uri care pot fi exploatate.  Vorbim tot mai des de o economie semantica, in loc de o economie a cunoasterii. Care sunt implicatiile asupra marketingului si managementului? Care sunt noile surse de avantaj competitiv? Cine castiga si cine pierde?

Mizele, implicatiile  si mai ales impactul trecerii in noua era semantica  asupra lantului valoric al organizatiilor, asa cum erau in mod traditional analizate de la Michael Porter incoace, sunt o tema recurenta deja in analizele si articolele lui Greg Satell, consultant si colaborator al Forbes.  Pana la sfarsitul secolului XX, companiile de top  au fost  cele care stiut sa invete sau care care au avut acces la resurse legate de cunoastere. Economia cunoasterii a coincis cu cresterea influentei  analistilor de business, iar succesul companiilor se baza pe executia unui anume strategii. Performanta manageriala era evaluata dupa abilitatea de a pune in practica un anumit plan. Realitatea se schimba. Strategia se bazeaza tot mai putin pe viziune si pe planificare, si mai mult pe abilitatea de a identifica si profita de noi oportunitati. Profilul managerului  de succes este mai degraba similar cu cel al unui „hacker” decat cu cel al unui  om de analiza si planificare.

Noua economie semantica este in plina evolutie, ca si elementele sale de baza: co-crearea de valoare, big data sau „internetul lucrurilor”‘.  Economia sematica inseamna ca avantajul competitiv va fi apanajul celor care creeaza noua valoare informationala pentru toti. Noile surse de avantaj competiv pot  fi generate asadar de capacitatea de a crea informatii, instrumente si resurse noi si utile si care pot fi ulterior valorificate in intregul ecosistem digital.   Asadar, don’t push harder, share smarter. 

Credit foto: Julian Stodd.
[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.