Am intalnit de multe ori intrebarea: „Ce ma sfatuiesti sa fac? Sa ma inscriu pentru o diploma profesionala (CIM, CAM) sau sa fac o facultate sau un master de profil?”.

Am raspuns de fiecare data ca aceste studii nu se exclud reciproc. Totul depinde de stadiul de pregatire la care te afli. In mod normal cel mai bine ar fi sa le faci pe amandoua.

Studiul pentru o diploma de licenta sau de master iti permite sa acumulezi cunostintele necesare profesiunii de marketer. Astfel, pe o perioada mai lunga sau mai scurta, inveti vocabularul, notiunile si instrumentele care se folosesc in munca de marketer.  Avand acest bagaj teoretic poti sa intelegi, odata angajat intr-o pozitie de marketing, activitatea curenta  a departamentului de marketing sau a societatii (daca ea actioneaza in acest sector de activitate).

In cazul in care ai absolvit o facultate de alt profil si lucrezi intr-un departament de marketing sau intr-o societate ce exercita o actiune in acest domeniu de activitate, aceste cunostiinte de baza le-ai acumulat la locul de munca, citind carti sau alte materiale similare sau cu ajutorul colegilor.

In ambele cazuri ai capatat capacitatea sa intelegi „ce se intampla” si „cum se intampla”. Odata ce ai ajuns la acest nivel trebuie sa te hotarasti daca esti dispus sa treci la nivelul urmator:  „de ce se intampla asa?” si „cum trebuie sa se intample”.

Aici intervine diploma profesionala, care iti deschide orizontul,  pe de o parte prin accesul catre experienta altora prin studiul unor cazuri concrete, reale, iar pe de alta parte prin prezentarea modului in care activitatea de marketing se integreaza cu celelalte functiuni ale intreprinderii pentru realizarea scopului acesteia.

Diploma profesionala iti confera capacitatea de a intelege contextul in care iti exerciti activitatea  si iti permite sa intelegi importanta acordarii planului de marketing si a strategiei de marketing cu realitatea concreta.

In final totul depinde de dorinta si vointa de a urma o cariera in meseria de marketer si de nivelul la care o persoana aspira. Practic nu este vorba de o contrapunere ci de o evolutie. Pregatirea teoretica este urmata de o pregatire practica, concreta, fara de care nimeni nu poate aspira la o cariera profesionala de succes.

[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.