Cinci concepte de management al inovației ar putea să facă diferența în competitivitate și rezultate în anii care vin. Inovația în principiile și procesele de management poate crea avantaj competitiv durabil pe termen lung și poate produce schimbări dramatice în poziția competitivă. Managementul inovației, mai mult ca orice alt tip de inovație, a permis depășirea unor noi praguri de competitivitate, spunea Gary Hamel. Cu toate acestea, în mod destul de straniu, puține companii beneficiază de procese bine puse la punct de management al inovației.
Pe baza unui studiu realizat la nivel global, compania Arthur D. Little a identificat cinci concepte distincte, dar puternic legate între ele ca fiind vitale în a sprijini performanța de business în anii care urmează: inovația bazată pe client, inovația proactivă de model de business, inovația frugală, inovația rapidă cu risc minim și inovația integrată, iar pentru fiecare dintre ele, o serie de trenduri care deja fac diferența între cine câștigă și cine pierde clienți în lumea competitivă de azi.
Inovația bazată pe client
Inovația bazată pe client se referă la a găsi modalități mai noi și mai profunde de a interacționa cu clienții.
Acestea pot să includă o arhitectură integrată a experienței clienților. Exemple in direcția asta sunt o serie de producători auto cum ar fi Lexus, Infiniti sau BMW care continuă să exploreze permanent noi modalități de a crea o experiență de utilizare specială a mașinilor, fie că este vorba de mașina personală sau de închirierea ei, care se infiltrează ca nou trend, dincolo de posesia acesteia.
Design-ul nu se mai referă doar la cum sunt construite și concepute produsele, ci și la cum este gândită experiența și emoția (design-in-emotion).
Inovația proactivă de model de business
Un model de business definește modul în care o companie creează, capturează și livrează valoare într-un anumit lanț valoric. Fără să fie un concept nou, inovația proactivă de model de business este sursa multor intrări disruptive pe piață. Schimbă jocul și întoarce pe dos clasamentele profitabilității și a jucătorilor tradiționali. Granițele dintre industrii devin fluide, iar barierele de intrare pe diverse piețe scad.
Studiul identifică și conceptul de “thick value” versus “thin value”, ca fiind opus tranzacțiilor bazate strict pe profit într-o abordare care creează valoare pe termen lung, în mod responsabil, cu o misiune și o rațiune de a exista de tip “triple bottom line„ ( profit , people, planet) relevantă și credibilă pentru clienți și asumată cu adevărat de companie. De pildă, în Statele Unite, Akzo Nobel ia înapoi clorina folosită de la clienții săi. Compania Umicore îi sprijină pe producătorii de mașini și telefoane mobile să includă reciclarea produselor în propunerile de valoare pe care le fac clienților, atât în B2C, cât și în B2B.
Inovația frugală
Inovația frugală se referă la abordări mai deschise, mai flexible și mai accesibile de inovație care sfidează norma încetățenită și modalitățile convenționale de abordare. Se referă la inovație în care sistemele și mecanismele de inovare pot fi mai rapid implementate. De pildă, companiile pot alege piețe emergente în detrimentul celor mai afluente , cum a făcut Hindustan Unilever când a lansat săpunul Lifebuoy în India sau ambalaj de tip sachet pentru șampon sau clinicile Aravind Eyecare care oferă tratament accesibil pentru toți. Regândesc cu totul natura inovației, în acest caz, profitabilitatea în termeni de “mai puțin de la mai mulți.
Inovația rapidă cu risc minim
Nevoia de a ajunge cât mai rapid la piață și de a crește viteza de lansare a produselor este tot mai presantă și determină companiille să-și perfecționeze tot mai mult tehnicile și instrumentele de a lansa și testa cât mai multe inovații de produse și de servicii rapid, cu riscuri minime.
Lansările etapizate de produse, inițiative de tip trial&learn, eforturile de dezvoltare a unei culturi care să stimuleze cu adevărat experimentarea, a unor rutine de testare și creare de inovație în companii, vor fi tot mai frecvente.
Inovația integrată
Inovația integrată se referă la adoptarea unor abordări de inovație care erau legate mai demult de dezvoltarea de produse noi (management ideas, “stage gates”, optimizare de portofoliu) și aplicarea lor consecventă ca parte integrantă a strategiei de business pentru a genera nu doar creștere, ci și avantaj competitiv sustenabil. Consultanții Arthur D. Little se așteaptă ca acesta să fie elementul cheie pentru umătoarea decadă.
Aflați mai multe aici, într-un material de Rick Eager, distribuit cu permisiunea InnovationManagement.se. Rick Eagar este director la Arthur D. Little și manager la UK Technology and Innovation Management. Are o vastă experiență în tehnologie și strategie în diverse sectoare, de la energie, transport și inginerie, FMCG sau sectorul guvernamental.
Comenteaza