De ce investesc companiile în category management şi cum sprijină o strategie solidă de category management creşterea business-ului? De ce rămâne mereu actual acest concept, vechi de peste 30 de ani? Cum ne pot ajuta principiile şi metodologia consacrată şi care sunt barierele care împiedică organizaţiile să profite de acest know-how şi bune practici? Răspunde Cristina Toma- consultant și trainer la Institutul de Marketing.
De ce cred că rămâne un model actual și valoros? Pentru că reușește să creeze exact acel cadru de lucru în care să se întâlnească retailerii, brandurile cu producătorii și distribuitorii pentru a găsi soluțiile care să vină în întâmpinarea shopperi-lor, care sunt cei care creează succes și de o parte și de alta, atât la retaileri cât și la branduri.
În acest cadru de lucru pe care category management-ul îl creează ieșim practic din zona tranzacțională de lucru de zi cu zi dintre retailer și furnizor și ne mutăm atenția către actorul principal în tot acest proces care este shopper-ul. Până la urmă, de aici succesul procesului de category management, dincolo de cadrul de lucru care te ajută să rămâi în cadrul în procesului, să urmărești pașii, să faci tot ceeea ce trebuie făcut cu ochii la rezultate.
Ceea ce face ca tot demersul să fie unul de succes este această mutare către shopper și care, de-a lungul anilor a schimbat fața retailului prin faptul că definirea categoriilor, felul în care ele sunt prezentate în magazin s-a modifcat, s-au creat universuri diferite de nevoi. Nu mai vorbim doar de categorii definite funcțional, ci de nevoi grupate în jurul unor ocazii de consum, a unor momente, totul cu scopul de a înțelege mai bine mindset-ul shopper-ului în momentul în care intră într-un magazin și de a răspunde cât mai bine acestei nevoi, de a transforma experiența în sine într-o vizită plăcută.
E un mod de lucru care aduce multe satisfacții plecând chiar de la o altă natură a relației pe care o stabilești cu retailerul, cu furnizorul și care este una colaborativă. Toată lumea se aliniază la start având aceeași țintă, creșterea categoriei răspunzând în mod optim la tot ce înseamnă nevoile clientului.
Urmăriți întreaga discuție pe Marketing Talks.
Comenteaza