De ce unii dintre utilizatorii de Facebook sub 25 de ani isi desfiinteaza conturile de pe aceasta retea sociala? La aceasta intrebare incearca sa raspunda Mashable intr-un amplu material intitulat 5 motive pentru care “Copiii Mileniului renunta la Facebook.

In urma catorva interviuri realizate in randul tinerilor (atat cei care au renuntat definitiv la Facebook ca si cum s-ar fi lasat de un viciu, cat si cei care au revenit in retea  – aproape jumatate – dupa o perioada de pauza), s-a evidentiat  un element important: stresul mentinerii prezentei online.

Ce e deranjant la Facebook, din punctul de vedere al acestora?

1. Amplitudinea. “Atmosfera” e coplesitoare, lasand putin spatiu socializarii pe Timeline, intre atatea aplicatii si jocuri, iar informatiile despre prietenii cu adevarat importanti se pierd. Facebook devine pentru multi un jurnal online in care oamenii isi explica frustrarile si nu mai comunica.

2. Accesul angajatorilor la toate activitatile personale. Desi au la dispozitie instrumente/ setari  private multi utilizatori sub 30 de ani se autocenzureaza (si ajung la concluzia ca nu-si doresc sa aiba probleme la locul de munca actual ori in gasirea altuia din cauza activitatii online) sau traiesc cu teama ca angajatorul ar putea avea acces inclusiv la parola contului si la mesajele private.

3. Despartirile. Pentru multi dintre tinerii sub 25 de ani,  presiunea prietenilor de pe Facebook interesati de statutul unei relatii e prea mare, asa ca prefera sa renunte la cont, sa nu dea explicatii, pe de o parte, si sa evite orice contact cu persoana de care s-au despartit, pe de cealalta parte (cu atat mai mult daca a fost vorba de o relatie inceputa sau desfasurata exclusiv online)

4. Evitarea anxietatii. Utilizatorii obosesc sa se extraga zilnic din vartejul informatiilor postate de altii despre viata lor personala sau sa explice anumite evenimente din viata lor, desi nu sunt pregatiti s-o faca, si in ambele cazuri se vad nevoiti sa mentina o continua disimulare. Studiul realizat de Catedra de Stiinte Comportamentale a Universitatii din Utah, citat de Mashable, releva faptul ca tinerii care folosesc de multa vreme (sau din ce in ce mai intens) Facebook considera ca sunt mai nefericiti decat altii si ca viata e nedreapta.

5. Criza existentiala. Multi utilizatori tineri sunt pur si simplu prea stresati de ideea mentinerii/ impacarii unei reprezentari digitale a  personalitatii lor.

Citeste articolul integral aici.

*

Tot mai multe studii atrag atentia  asupra faptului ca in ultimele 5 luni numarul utilizatorilor de Facebook in Statele Unite si Marea Britanie a scazut simtitor. Nu doar tinerii parasesc din varii morive reteaua, ci si adultii. Unele voci speculeaza ca de la listarea la bursa a companiei incoace, noile reguli si setari le-au dat bataie de cap utilizatorilor. Altele atrag atentia asupra implicatiilor emotionale ale folosirii indelungate a acestui serviciu.

In urma cercetarii realizate de profesorul Catalina Toma (University of Wisconsin-Madison) si profesorul Jeffrey Hancock (Cornell University) asupra impactului retelelor sociala in viata personala, s-a evidentiat acuta tendinta de devalorizare personala  (Sursa: abc-univision). Respectul de sine se masoara in numarul de like-uri, si pe masura ce acestea scad sau sunt inexistente, utilizatorii se simt neimportanti.

*

Peste 40.000 de fosti utilizatori de Facebook s-au inregistrat in ultimii 3 ani pe pagina QUITFACEBOOKDAY.

*

O parte dintre cei care au renuntat la Facebook si-au mutat resedinta pe Tumblr.
Iata un exemplu: IQUITTEDFACEBOOK.

*

Ati renunta la Facebook? Daca da, din ce motive?

[pb_builder]

Knowledge sharing is caring.